top of page

Pergi Kedai Nak Beli Barang, Barang Dah Habis!

Sudahlah pelitup habis di pasaran, kini, barang dapur turut menjadi serbuan rakyat Singapura.


Sejak penilaian risiko penularan koronovirus ditingkatkan daripada kuning kepada jingga semalam, warga setempat mula menyerbu pasar raya berdekatan untuk stock-up keperluan seharian.

Wow! Banyak sungguh maggi yang dibeli. Biar botak tengah, jangan kena wuhan.
Beras juga menjadi sasaran. Asians and rice can never be apart.
Hah kau kemain banyak tissue dia beli!!!! Untuk lap...Ehem…
Condom juga distock-up….Hais….

Bagi golongan kiasu ini, tingkah mereka merupakan ‘langkah berjaga-jaga’.


Namun, sesetengah rakyat tidak senang dengan sikap mereka.

Betul kata akak ni...MEMBAZIR TUHHHHHHH KAPIR KE ISLAM?
Yes correct. Korang tunggu luahan nanti aku huraikan.
Siala sister nak beli rokok sekotak kene queue panjang. Leceh sak. LECEHHHH

Dalam pada itu, ahli politik serta wakil pasar raya tempatan juga menggesa rakyat agar tenang kerana ‘Singapura mempunyai lebih daripada cukup keperluan harian dan makanan.’


Kementerian turut memperingatkan rakyat untuk menjaga kebersihan agar penularan wabak ini dapat dikurangkan.


Luahan wartawan: Chill lah. Baru orange- belum tahap semua orang kene duduk rumah. Masih boleh keluar, pergi kerja semua. Lagipun, kan government dah cakap ada cukup supplies for the country. Why is everyone rushing? All this chaos is causing unnecessary panic, betul tak?


Jaga kebersihan, kalau tak sihat duduk rumah. Kalau batuk atau bersin, tutup mulut. Takde mask pun takpe. Aku faham, mask sekarang susah nak cari. Gunakan tisu, ya. Ingat, cuci tangan bersih-bersih pakai sabut perangai takmo disgusting. And jangan makan benda asal boleh. Sekian.


Cuba praktikkan langkah-langkah yang diberikan. Alamat sihat walafiat, insholo.

626 views0 comments

Comentarios


bottom of page